Ενδοσχολική επιμόρφωση εκπαιδευτικών του 1ου ΕΠΑΛ Φλώρινας

Η Διευθύντρια του 1ου ΕΠΑΛ Φλώρινας κ. Μακατσώρη Αγγελική οργάνωσε ενδοσχολική επιμόρφωση εκτός διδακτικού ωραρίου, για τους εκπαιδευτικούς του σχολείου σε συνεργασία με την κ. Παπακυριακού Μαρία MSc Ψυχολόγο ΑΠΘ-Ψυχοθεραπεύτρια  με θέμα:

 “Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής Υπερκινητικότητας και Εφηβεία. Ενημέρωση και Συμφιλίωση  ”

Η επιμόρφωση πραγματοποιήθηκε  την Πέμπτη 17  Νοεμβρίου 2022,  στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του σχολείου μας, στις 11:30 και είχε διάρκεια 3 (τρεις) ώρες.

Η κ. Παπακυριακού Μαρία έκανε μια εξαιρετική παρουσίαση του θέματος.  Ανέλυσε τα χαρακτηριστικά των μαθητών με ΔΕΠ-Υ και τις μεθόδους  που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι εκπαιδευτικοί  για να βοηθήσουν τους μαθητές.

Ο εκπαιδευτικός μπορεί να δημιουργήσει εξατομικευμένο πρόγραμμα διδασκαλίας για τον μαθητή με ΔΕΠΥ. Ακόμη, αδήριτη ανάγκη είναι η δημιουργία φιλικού κλίματος στη σχολική τάξη προκειμένου να αισθανθεί ο μαθητής άνετα. Η δημιουργία μικρών ομάδων μπορεί να επιφέρει θετικά αποτελέσματα γιατί προωθεί τη συνεργασία και τη φιλία μεταξύ των μαθητών. Αναμφίβολα, η επιβράβευση από πλευράς εκπαιδευτικού λειτουργεί θετικά γιατί το παιδί αισθάνεται ότι μπορεί να καταφέρει κάτι.   Τα παιδιά με ΔΕΠΥ έχουν βιώσει πολύ έντονα την αποτυχία. Έχουν την ανάγκη για επιβράβευση και έπαινο. Το παιδί με ΔΕΠΥ για να συνεχίσει την προσπάθεια πρέπει να αισθάνεται ότι ο εκπαιδευτικός είναι δίπλα του και το στηρίζει.

Τα παιδιά με ΔΕΠΥ είναι πολύ πιο ταλαντούχα και χαρισματικά απ΄ όσο δείχνουν. Είναι γεμάτα δημιουργικότητα, παιχνιδιάρικη διάθεση, αυθορμητισμό και κέφι. Είναι ανοιχτόκαρδα και τους αρέσει να βοηθούν. Μπορούν να γίνουν η λύση κι όχι το πρόβλημα κατά τη διάρκεια της μαθησιακής διαδικασίας.

Εν κατακλείδι, δε πρέπει να υπάρχει διαχωρισμός των παιδιών με ΔΕΠΥ, αλλά αντίθετα πρέπει να δημιουργηθεί ένα ισότιμο περιβάλλον, στο οποίο οι μαθητές αυτοί θα χρήζουν ίσης αντιμετώπισης και ίσων ευκαιριών.