Ενημέρωση των μαθητών/τριών του 1ου ΕΠΑΛ Φλώρινας για τον Εθελοντισμό

Σήμερα Τετάρτη 23/11/2022 στην αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Δήμου Φλώρινας πραγματοποιήθηκε ενημέρωση των μαθητών και εκπαιδευτικών του σχολείου μας για τον Εθελοντισμό, από τον κ. Χάτζιο Μιχάλη  Υπεύθυνο του γραφείου εθελοντισμού του Δήμου Φλώρινας.

Οι μαθητές ενημερώθηκαν εκτενώς για τη δομή, τη λειτουργία και τις δράσεις του Γραφείου Εθελοντισμού του Δήμου Φλώρινας. Σε ένα ευχάριστο και χαλαρό κλίμα, χωρίς «τυπικότητες και πρωτόκολλα», έγινε μια φιλική, διαλογική συζήτηση για όλα τα θέματα που αφορούν το εθελοντικό κίνημα στον τόπο μας.

Συζητήθηκαν πρωτότυπες ιδέες και καινοτόμες προτάσεις των μαθητών, αφού οι γνώσεις που απορρέουν από τις ειδικότητες των μαθητών και μαθητριών του ΕΠΑΛ, είναι σε απόλυτη συνάφεια με πολλές εξειδικευμένες εθελοντικές δράσεις.

Οι  μαθητές και μαθήτριες του ΕΠΑΛ, αποτελούν με τη στάση ζωής που έχουν επιλέξει, μια τεράστια δεξαμενή ανθρώπων με μεράκι και έντονη κοινωνική ενσυναίσθηση.

Το ανεξάντλητο φιλότιμο τους, το ειλικρινές ενδιαφέρον που επιδεικνύουν και η ενεργή συμμετοχή τους σε όλες σχεδόν τις εθελοντικές δράσεις, τους έχουν κατατάξει στις υψηλές θέσεις του βάθρου της αλληλεγγύης και της φροντίδας για τον συνάνθρωπο και το περιβάλλον.

Ο κ. Χάτζιος αναφέρθηκε στις αξίες και τα οφέλη του Εθελοντισμού. Ανέφερε ότι στη σύγχρονη εποχή ο Εθελοντισμός έχει καθιερωθεί ως ο θεσμός που συμβάλλει στην αντιμετώπιση των κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών προβλημάτων, στοχεύει στο συλλογικό όφελος και στη συμμετοχή στα κοινά και καλείται να αναπληρώσει τα κενά που δημιουργούν η αδυναμία του κράτους και οι μηχανισμοί της αγοράς.

Ο εθελοντισμός αποτελεί μια εκδήλωση κοινωνικής συμπεριφοράς όπου το άτομο χωρίς το κίνητρο της υλικής ανταμοιβής προσφέρει τον ελεύθερο του χρόνο για ένα κοινωφελή σκοπό.  Ο Εθελοντισμός δεν είναι απλώς ένας όρος, είναι μια πολυμορφική διαδικασία και στάση ζωής, καθώς επιδρά εποικοδομητικά στο κοινωνικό στερέωμα, αφορά όλους, ανεξαρτήτως κοινωνικών και οικονομικών διακρίσεων, προάγει την ενεργό συμμετοχή των πολιτών στην προάσπιση θεμελιωδών δικαιωμάτων και ενδυναμώνει την κοινωνική αλληλεγγύη και συνοχή.

Επίσης τόνισε ότι ο Εθελοντισμός δεν επιβάλλεται , είναι κατάθεση ψυχής.

Τι σημαίνει είμαι εθελοντής/ντρια;

  • Προσφέρω
  • Βοηθάω κάποιον που έχει ανάγκη
  • Συμβάλλω στην προσπάθεια για μια πιο δίκαιη κοινωνία
  • Αποκτώ εμπειρίες
  • Γνωρίζω ανθρώπους – επικοινωνώ – σέβομαι
  • Αισθάνομαι χρήσιμος/η
  • Συμπονώ – συμπάσχω
  • Μοιράζομαι
  • Συμπαραστέκομαι