Πολυήμερη εκδρομή της Γ ΄τάξης στην Κρήτη

Η πολυήμερη εκδρομή της Γ’ τάξης του σχολείου μας που πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη από την Πέμπτη 07 Δεκεμβρίου 2023 μέχρι και το Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2023 επιτέλεσε τους μορφωτικούς, ψυχαγωγικούς και εκπαιδευτικούς της σκοπούς και στόχους.

Συνοδοί καθηγητές  στην εκδρομή ήταν η κ.  Καραγιάννη  ΠΕ88.03,  η κ.  Ρούφου Πολυξένη  ΠΕ 01, η κ. Ιωαννίδου Βασιλική ΠΕ87.02 και ο κ. Μουρατίδης Εμμανουήλ  ΤΕ κλάδου 88.03.

Έγινε η αναχώρηση  από το νέο πάρκο Φλώρινας,  με ενδιάμεσες στάσεις,  άφιξη στο λιμάνι του Πειραιά. Επιβίβαση στο πλοίο, τακτοποίηση και αναχώρηση για Ηράκλειο και διανυκτέρευση εν πλώ.

Άφιξη στο Ηράκλειο επίσκεψη στο περίφημο Cretaquarium – Θαλασσόκοσμος,  15 χλμ. ανατολικά της πόλης του Ηρακλείου. Σε μια τοποθεσία που αποτελεί ένα μοναδικό πάρκο έρευνας, εκπαίδευσης, πολιτισμού και αναψυχής το οποίο σκοπό έχει να προωθεί και να διαχέει την γνώση για το θαλάσσιο περιβάλλον. Μετά το δείπνο ακολούθησε μία πρώτη επίσκεψη στο κέντρο της πόλης και βραδινή έξοδος.

Μετά το πρωινό στο ξενοδοχείο αναχώρηση για το ανάκτορο του βασιλιά Μίνωα στη Κνωσό, ένα λαμπρό δείγμα του Μινωικού πολιτισμού. Αποτελούσε το κέντρο διοίκησης της Μινωικής Κρήτης. Εντύπωση προκαλούν η ποικιλία των δομικών υλικών, τα χρωματιστά κονιάματα, οι ορθομαρμαρώσεις και οι τοιχογραφίες που κοσμούν δωμάτια και διαδρόμους. Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου είναι το μουσείο στο οποίο παρουσιάζεται σχεδόν στο σύνολό του ο μινωικός πολιτισμός. Είναι από τα μεγαλύτερα και πιο αξιόλογα μουσεία στην Ελλάδα και ένα από τα σημαντικότερα στην Ευρώπη. Τα εκθέματά του περιλαμβάνουν αντιπροσωπευτικά δείγματα από όλες τις περιόδους της κρητικής προϊστορίας και ιστορίας, καλύπτουν περίπου 5.500 χρόνια, από τη νεολιθική εποχή μέχρι τους ρωμαϊκούς χρόνους. Κυρίαρχη θέση στις συλλογές του κατέχουν τα μοναδικά αριστουργήματα της μινωικής τέχνης. Η συλλογή με τις μινωικές αρχαιότητες είναι η σημαντικότερη στον κόσμο και το μουσείο θεωρείται το κατ’ εξοχήν μουσείο του μινωικού πολιτισμού. Βραδινή έξοδο  σε μουσική σκηνή με Κρητικούς χορούς.

Μετά το πρωινό στο ξενοδοχείο, αναχωρήσαμε για την πρωτεύουσα του Λασιθίου τον Άγιο Νικόλαο με τη γραφική λίμνη Βουλισμένη. Περιηγηθήκαμε στον γραφικό Άγιο Νικόλαο και στη συνέχεια επισκεφθήκαμε την κοσμοπολίτικη Ελούντα. Αναχωρήσαμε για το νησάκι της Σπιναλόγκας (το νησί των λεπρών) το οποίο οχυρώθηκε άριστα από τους Βενετούς τόσο από κατασκευαστικής και αρχιτεκτονικής άποψης, όσο και από  αισθητικής του όλου τοπίου που και σήμερα ακόμη διατηρεί την ομορφιά του.

Μετά το 1913 η Κρήτη ενώθηκε με την Ελλάδα και άρχισαν να έρχονται ακόμα περισσότεροι άρρωστοι στη Σπιναλόγκα, ενώ αργότερα δέχτηκε ασθενείς ακόμα και από άλλες χώρες και χαρακτηρίστηκε σαν Διεθνές Λεπροκομείο. Χρησιμοποιήθηκε ως Λεπροκομείο όπου οδηγήθηκαν όλοι οι λεπροί της Κρήτης, οι οποίοι πρώτα βρίσκονταν απομονωμένοι στη «Μεσκινιά», έξω από το Ηράκλειο και θεωρούνταν εστία μολύνσεως και για τον υπόλοιπο λαό. Βραδινή έξοδο σε κέντρο εστίασης με ζωντανή Κρητική μουσική.

Πρωινό, αποχώρηση από το ξενοδοχείο Vanisko και αναχώρηση για την πόλη του Ρεθύμνου με τα στενά δρομάκια και την θρυλική Φορτέτζα.  Ακολούθησε μια πρώτη γνωριμία με την πόλη των  Χανίων όπου είδαμε την δημοτική αγορά  και το Παλιό λιμάνι.

Μετά το πρωινό στο ξενοδοχείο, αναχωρήσαμε για το  Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, το μουσείο περιέχει σημαντική συλλογή εκθεμάτων της Μινωικής και Ρωμαϊκής εποχής από ανασκαφές γύρω από την πόλη των Χανίων και την υπόλοιπη περιφερειακή ενότητα, συμπεριλαμβανομένων τεχνέργων από τις αρχαίες πόλεις της Κυδωνίας, Υδραμίας, Άπτερα, Πολυρρήνια, του Κίσσαμου, Έλυρου, της Υρτακίνας, Συίας και Λισσού, τη Γαύδο και επίσης από την Αξό και τη Λάππα της περιφερειακής ενότητας Ρεθύμνου.

Ακολούθησε επίσκεψη στην οικία –Μουσείο Ελευθέριου  Βενιζέλου, Κατασκευάστηκε γύρω στα 1878 σε ένα οικόπεδο δύο στρεμμάτων για λογαριασμό του Κυριάκου Βενιζέλου. Βρίσκεται στη Χαλέπα, προάστειο των Χανίων που αποτελούσε περιοχή εύπορων  πολιτών, διπλωματικών υπαλλήλων και έδρα προξενίων. Αρχικά η οικογένεια Βενιζέλου το χρησιμοποίησε ως εξοχική κατοικία αλλά στη συνέχεια εγκαταστάθηκε μόνιμα. Για μια περίοδο πριν το 1890 η οικία στέγαζε το ιταλικό προξενείο. Ο ίδιος ο Ελευθέριος Βενιζέλος κατοίκησε από το 1880 έως το 1910 και κατά διαστήματα από το 1927 μέχρι το 1935. Το 1927 ο Βενιζέλος προχώρησε σε ανακαίνιση του σπιτιού σε σχέδια του αρχιτέκτονα Σταυρίδη. Το 1941 το σπίτι βομβαρδίστηκε από τους Γερμανούς, επιδιορθώθηκε όμως από τους ίδιους για να χρησιμοποιηθεί ως στρατηγείο και κατοικία του εκάστοτε Γερμανού διοικητή. Μετά την απελευθέρωση το σπίτι αποκαταστάθηκε από τον Σοφοκλή Βενιζέλο και στη συνέχεια κληροδοτήθηκε στον Νικήτα Βενιζέλο, ο οποίος το 2002 το πούλησε στο ελληνικό δημόσιο. Το τελευταίο το παραχώρησε στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”. Σήμερα στεγάζεται το μουσείο Ελευθερίου Βενιζέλου, στο οποίο υπάρχουν τα έπιπλα που χρησιμοποιούσε ο ίδιος ο Ελευθέριος Βενιζέλος.

 Άφιξη  στο Λιμάνι του Πειραιά. Επιβίβαση στο λεωφορείο αναχώρηση για  Φλώρινα.

Το πρόγραμμα της πολυήμερης εκπαιδευτικής εκδρομής τηρήθηκε όπως είχε προγραμματιστεί χωρίς απρόοπτα. Η συμπεριφορά των παιδιών ήταν άψογη καθ’ όλη τη διάρκεια των επισκέψεων. Οι εκπαιδευτικοί – παιδαγωγικοί στόχοι που είχαν τεθεί επιτεύχθηκαν πλήρως.

Τα παιδιά γνώρισαν το νησί της Κρήτης, τον τρόπο ζωής των κατοίκων και παλαιότερων  εποχών, κάποια από τα παραδοσιακά τους προϊόντα, ενημερώθηκαν για την τοπική θαλάσσια ζωή και άντλησαν εικόνες ενός διαφορετικού περιβαλλοντικού τοπίου. Γεύτηκαν την γαστρονομία της περιοχής αλλά και την νυχτερινή ζωή των κατοίκων.

2.1 Φυσικό επίπεδο - Επίπεδο Σύνδεσης (ζεύξης) Δεδομένων (μοντέλο OSI)

2.1 Φυσικό επίπεδο – Επίπεδο Σύνδεσης (ζεύξης) Δεδομένων (μοντέλο OSI)

Κεφ 2 Ασκ. Τετραδίου 2.6 Τεστ Αυτοαξιολόγησης

Κεφ 2 Ασκ. Τετραδίου 2.6 Τεστ Αυτοαξιολόγησης

2ο Κεφ. Ασκήσεις Τετραδίου 2.5 Θέματα Ανάπτυξης

2ο Κεφ. Ασκήσεις Τετραδίου 2.5 Θέματα Ανάπτυξης

Κεφ 2 Ασκήσεις Τετραδίου 2.4

Κεφ 2 Ασκήσεις Τετραδίου 2.4

6.5 Ασκήσεις Τετραδίου - Θέματα Ανάπτυξης

6.5 Ασκήσεις Τετραδίου – Θέματα Ανάπτυξης

Κεφ 5ο Ασκήσεις 5.6 Τεστ Αυτοαξιολόγησης

Κεφ. 5ο Ασκησεις 5.6 Τεστ Αυτοαξιολόγησης

Κεφ 5ο Ασκήσεις 5.5 Θέματα Ανάπτυξης

Κεφ 5ο Ασκήσεις 5.5 Θέματα Ανάπτυξης

3ο Κεφ. Επίπεδο Δικτύου -Ασκ Τετραδιου 3.4

 3ο Κεφ. Επίπεδο Δικτύου – Διαδικτύωση Ασκ. Τετραδίου 3.4

Κεφ 3 Επίπεδο Δικτύου Ασκ Τετραδίου -3.6 Τεστ Αυτοαξιολόγησης

Κεφ 3 Επίπεδο Δικτύου – Διαδικτύωση Ασκ Τετραδίου 3.6 Τεστ Αυτοαξιολόγησης