Τομέας Γεωπονίας, Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής
Ειδικότητα Τεχνικός Φυτικής Παραγωγής
Ο απόφοιτος της ειδικότητας Τεχνικός Φυτικής Παραγωγής αναμένεται να αποκτήσει, κατά την εκπαίδευσή του, τις ακόλουθες γνώσεις και να εκτελεί τα παρακάτω επαγγελματικά έργα:
- Να γνωρίζει τις βασικές αρχές της λειτουργίας του φυσικού περιβάλλοντος και των οικοσυστημάτων, τις αξιοποιήσιμες δυνατότητες του και τους τρόπους εμπορικής τους διαχείρισης, συντήρησης και επέκτασής του (δρυμοί, βιότοποι, κ.λπ.).
- Να προστατεύει τους φυσικούς πόρους και το περιβάλλον.
- Να εκτελεί αυτόνομη επιχειρηματική παραγωγή βασικών φυτικών προϊόντων (να προετοιμάζει το εδάφους για φυτεύσεις ή σπορές, να φυτεύει, λιπαίνει, καλλιεργεί και αρδεύει την παραγωγή του, να συλλέγει και να αποθηκεύει την παραγωγή του, να χειρίζεται, επισκευάζει και συντηρεί τα σκεύη και τα εργαλεία του, κ.λπ.).
- Να εκτιμά το είδος και την ποσότητα της παραγωγής που θα καλλιεργήσει, σύμφωνα με τις συνθήκες της αγοράς, του καιρού, του μεγέθους και της θέσης της επιχείρησης.
- Να επιλέγει τη γη που θα καλλιεργήσει, να καθορίζει το χρόνο άροσης και να εκτελεί ειδικές τεχνικές εργασίες κατεργασίας και συντήρησης του εδάφους.
- Να επιλέγει και να αγοράζει τύπους και ποσότητες από σπόρους ή άλλο πολλαπλασιαστικό υλικό που θα χρησιμοποιήσει, τα λιπάσματα και τον εξοπλισμό.
- Να εκτελεί βασικές εργασίες φυτοπροστασίας και ζιζανιοκτονίας, με συμβατικές κυρίως μεθόδους (αναγνώριση βασικών συμπτωμάτων ασθενειών, διάκριση γεωργικών φαρμάκων και σκευασμάτων).
- Να εκτελεί βασικές εργασίες λίπανσης (προσδιορισμός των λιπαντικών απαιτήσεων μιας καλλιέργειας, σχεδιασμός προγράμματος λίπανσης, εφαρμογής λιπασμάτων, κ.λπ.).
- Να εκτελεί βασικές εργασίες συλλογής και αποθήκευσης των προϊόντων του (χειρισμός πρώτης ύλης και εξοπλισμού, διαλογή, τυποποίηση μεταφοράς, κ.λπ.).
- Να εφαρμόζει τις βασικές αρχές της βιολογικής γεωργίας.
- Να χειρίζεται και να συντηρεί βασικά γεωργικά μηχανήματα και μηχανήματα κατεργασίας εδάφους.
- Να εκτελεί βασικές εργασίες συντήρησης εγκαταστάσεων και εξοπλισμού.
- Να τηρεί βασικούς κανόνες υγιεινής και ασφάλειας στον εργασιακό του χώρο.
- Να υπολογίζει το κόστος και το κέρδος και να εκτιμά την μελλοντική του παραγωγή (στοιχεία εκτιμητικής).
- Να γνωρίζει και να χρησιμοποιεί τους βασικούς κανόνες της γεωργικής οικονομίας.
- Να αποκτήσει επιχειρηματική συνείδηση.
Μαθήματα (Ώρες)
Β΄ τάξη
α/α | ΜΑΘΗΜΑΤΑ | ΩΡΕΣ |
1 | Αρχές Αγροτικής Ανάπτυξης | 2Θ |
2 | Περιβάλλον και Γεωργία | 1Θ+2Ε |
3 | Φυτική Παραγωγή | 2Θ+3Ε |
4 | Ζωική Παραγωγή | 2Θ+1Ε |
5 | Τεχνολογία Τροφίμων | 2Θ+2Ε |
6 | Αρχές Αρχιτεκτονικής Τοπίου | 1Θ+1Ε |
7 | Στοιχεία Γεωργικών Εγκαταστάσεων & Γεωργικά Μηχανήματα | 2Θ+1Ε |
8. | Αγγλικά Τομέα | 1Θ |
ΣΥΝΟΛΟ | 23 ΩΡΕΣ |
Γ΄ τάξη
1. Σύγχρονες Γεωργικές Επιχειρήσεις (3Θ+1Ε)
2. Δενδροκομία (3Θ+2Ε)
3. Ανθοκομία Λαχανοκομία (3Θ+2Ε)
4. Βιολογική Γεωργία (2Θ+1Ε)
5. Εκμηχάνιση Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων (2Θ+2Ε)
6. Αγγλικά Ειδικότητας (2Θ)
ΣΥΝΟΛΟ 23 ώρες