Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του 1ου ΕΠΑΛ Φλώρινας σήμερα Τρίτη 08/02/22 είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε μία εξαιρετική διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα την Ασφαλή Πλοήγηση στο Διαδίκτυο, μέσω του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου, από εξειδικευμένα στελέχη της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στα πλαίσια της παγκόσμιας ημέρας για το ασφαλές διαδίκτυο.
Τα θέματα που παρουσιάστηκαν σχετίζονταν με τους κινδύνους και τις παγίδες των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης και των νέων τεχνολογιών γενικότερα, με φαινόμενα διαδικτυακού εκφοβισμού, σεξουαλικού εξαναγκασμού και εκβιασμού. Έγινε ενημέρωση για τον εθισμό στο διαδίκτυο, για τις ηλεκτρονικές αγορές, τις οικονομικές συναλλαγές, τις διαδικτυακές απάτες, τα κινητά τηλέφωνα, τα διαδικτυακά παιχνίδια και τα ασφαλή πρωτόκολλα περιήγησης στο διαδίκτυο.
Εξειδικευμένοι επιστήμονες προσέγγισαν το θέμα από πολλές πλευρές, καθιστώντας σαφές στους εφήβους μας ότι το διαδίκτυο είναι ένα τεράστιο παράθυρο στον κόσμο, με πάρα πολλές δυνατότητες και ευκαιρίες,όχι όμως δίχως προβλήματα, αφού η χρήση του προϋποθέτει γνώση, προσοχή και κριτική σκέψη.
Παρουσιάστηκαν video με μαθητές που προσομοίωσαν πραγματικές καταστάσεις διαδικτυακής σεξουαλικής παρενόχλησης καθώς και ηλεκτρονικού εμπορίου με παραπλανητικά στοιχεία. Επισημάνθηκαν οι κίνδυνοι από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τα προσωπικά δεδομένα των παιδιών όπως και από τα ηλεκτρονικά παιχνίδια που συχνά είναι απαγορευτικά για την ηλικία τους.
Η προσέγγιση όλων αυτών των ευαίσθητων θεμάτων έγινε με τρόπο άμεσο και προσιτό, απόλυτα κατανοητό από τους μαθητές που βιώνουν τη διαδικτυακή πραγματικότητα καθημερινά και είναι απολύτως εξοικειωμένοι τόσο με τα οφέλη όσο και με τους κινδύνους. Αυτό φάνηκε στο τελευταίο μέρος της παρουσίασης, όπου είχαν την ευκαιρία τα παιδιά του σχολείου μας να εκφράσουν απορίες, να ακούσουν προβληματισμούς συμμαθητών τους από άλλα σχολεία και να λάβουν απαντήσεις.
Η παρουσίαση υπήρξε εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, εμπλουτισμένη με ψηφιακά μέσα, έξυπνα βίντεο, γελοιογραφίες κτλ που κέρδισαν την προσοχή όλων. Η άριστη γνώση του θέματος, ο πετυχημένος σχεδιασμός, ο απλός και εύληπτος λόγος των ομιλητών, κατάλληλα διανθισμένος με επίκαιρα παραδείγματα και χιούμορ, κράτησαν αμείωτη την προσοχή των μαθητών. Απαντήθηκαν ερωτήσεις, δόθηκαν οδηγίες, για την πρόληψη και αντιμετώπιση κάθε σχετικού κινδύνου και κυρίως έγινε κατανοητό πως η προσοχή, η εγρήγορση και η αναζήτηση βοήθειας, όταν χρειαστεί , μπορούν να μας κρατήσουν ασφαλείς στον ελκυστικό , χρήσιμο αλλά και επικίνδυνο χώρο του διαδικτύου.
Παράλληλα, έγινε ενημέρωση για τους φορείς που εμπλέκονται στο ηλεκτρονικό έγκλημα και που μπορούν να απευθυνθούν οι μαθητές για τυχόν απορίες και προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν.
Ευχαριστούμε για την ενημέρωση και ελπίζουμε και σε μελλοντικές παρόμοιες εκδηλώσεις.Πρόκειται για αναγκαίες πλέον πρωτοβουλίες που επιβάλλουν οι νέες συνθήκες.