Εκπαιδευτική επίσκεψη στην Καστοριά μαθητών Α3 και Α4 στα πλαίσια προγράμματος

Την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022 ξεκινήσαμε από τη Φλώρινα πρωί και φτάσαμε στην Καστοριά στις 10:00. Στην προβλήτα της παραλίας μας υποδέχτηκε  θερμά, ο εκπρόσωπος του ΚΠΕ Καστοριάς, ο κ. Ευαγγέλλου Σάκης, ο οποίος ενημέρωσε τους μαθητές για το πρόγραμμα και αναπτύχθηκε μια συζήτηση με θέμα: «Όψεις του αστικού τοπίου της Καστοριάς από τον 6ο μ.Χ. αι. έως σήμερα». Στα κινητά τους οι μαθητές πέρασαν ειδική εφαρμογή για να απαντούν σε ερωτήσεις που αναφέρονται κάθε φορά στο θέμα που γινόταν ενημέρωση από τον κ. Ευαγγέλου.

Ως πεδίο εργασίας έχει επιλεχθεί η συνοικία της πόλης «Ντολτσό». Οι μαθητές εργάζονται σε δύο ομάδες, ακολουθούν συγκεκριμένη διαδρομή, αποτυπωμένη σε χάρτες της περιοχής. Η διαδρομή περιλαμβάνει επτά σημεία/σταθμούς παρατήρησης και εργασίας, ενώ οι στόχοι και τα θέματα της εργασίας στο πεδίο διαμορφώνουν τέσσερις θεματικές ενότητες:

1η : «Περιηγούμαι, παρατηρώ, συσχετίζω, διαπιστώνω» – οι μαθητές σε ρόλο περιηγητή,

2η : «Το οικιστικό τοπίο και τα εξωτερικά μορφολογικά στοιχεία των κτηριακών μνημείων» – οι μαθητές σε ρόλο αρχιτέκτονα,

3η : «Οι υπάρχουσες επαγγελματικές δραστηριότητες στην περιοχή. Άλλες δυνατότητες;» – οι μαθητές σε ρόλο επενδυτή,

4η : «Πιλοτική αποκατάσταση οικιστικού συνόλου στην περιοχή  μελέτης ως παράδειγμα για τη συνολική ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της πόλης» – οι μαθητές σε ρόλο ενεργού πολίτη.

Σήμερα 6 Δεκεμβρίου γιορτή του Αγίου Νικολάου, βρεθήκαμε μπροστά στην εκκλησία του Αγίου. Μπήκαμε με τους μαθητές μέσα και είχαμε μια εξαιρετική ενημέρωση. Όλοι  ενθουσιαστήκαμε από την εξιστόρησή, αλλά και από τις παρεμβάσεις που έκανε για το θέμα η κ. Πούλιου Αγνή. Η παρουσία των μαθητών εξαιρετική.

Στη συνέχεια φτάσαμε στην πλατεία Ντολτσό, όπου κάναμε ένα μικρό διάλειμμα για καφέ και να φάμε κάτι.

  

Μετά από 20λεπτο διάλειμμα συνεχίσαμε το πρόγραμμα. Οι μαθητές απαντούν στις ερωτήσεις της εφαρμογής που εμφανίζονται κάθε φορά και περιμένουμε να δούμε ποιος μαθητής θα απαντήσει τις περισσότερες ερωτήσεις. Το άριστα 100 βαθμοί.

Φτάσαμε στην ολοκλήρωση του προγράμματος. Οι μαθητές που απάντησαν σωστά τις περισσότερες ερωτήσεις του προγράμματος είναι ο Τσιγλόπουλος Γιάννης και ο Τασομήνης Ραφαήλ. Οι δύο μαθητές ισοβάθμισαν.  Με άριστα το 100 είχαν βαθμολογία 98.

 

Οι  εκπαιδευτικοί και οι μαθητές είναι ενθουσιασμένοι με την επίσκεψη και ευχαριστούν το ΚΠΕ Καστοριάς που τους έδωσε την ευκαιρία να ζήσουν αυτή την εμπειρία.

Στη συνέχεια οι μαθητές έκαναν περιήγηση στην πόλη της Καστοριάς και μετά πήραμε  τον δρόμο της επιστροφής. Μια τελευταία στάση στη Βίγλα όπου μας υποδέχτηκαν στον ζεστό και ανακαινισμένο χώρο οι γονείς μαθητή μας. Τα παιδιά έπαιξαν με το χιόνι και ξεκινήσαμε για την Φλώρινα.

Φτάσαμε όλοι ευχαριστημένοι και πολύ περισσότερο εμείς οι εκπαιδευτικοί γιατί οι μαθητές μας ήταν άψογοι.